|
Zespół Szkół im. K. C. Mrongowiusza w Olsztynku ul. Zamkowa 6, 11-015 Olsztynek tel. (089) 519-26-27
|
Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.
|
Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 8624 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
|
|
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
|   | II LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
- wykwalifikowana kadra nauczycieli - szeroki wachlarz zajęć dodatkowych - wysoki poziom zajęć dydaktycznych - edukacja proekologiczna i prozdrowotna
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
- kucharz małej gastronomii (2 lata)- klasa wielozawodowa (3 lata) o takich kieunkach kształcenia, jak: cukiernik, piekarz, blacharz samochodowy, fryzjer, mechanik pojazdów samochodowych, monter – elektronik, stolarz, ślusarz, murarz, mechanik–monter maszyn urządzeń, sprzedawca, elektryk
TECHNIKUM HOTELARSKO-GASTRONOMICZNE
- technik hotelarstwa - technik organizacji usług gastronomicznych - cykl kształcenia obejmuje zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe
|
O nas
ABSOLWENT NASZEGO LICEUM:
- posiada wiedzę ogólną w zakresie programowym liceum ogólnokształcącego i jest zmotywowany do dalszego jej poszerzania
- posiada kompetencje do samokształcenia, charakteryzuje się twórczym myśleniem oraz oryginalnymi pomysłami, które potrafi realizować
- biegle korzysta z komputera i Internetu
- zna dwa języki obce
- umie czerpać informacje z wielu źródeł, korzystać z różnorodnych inspiracji intelektualnych i kulturowych
- jest przedsiębiorczy, wykazuje inicjatywę, posiada zdolność podejmowania decyzji
- rozumie zasady demokracji, efektywnie współpracuje w grupie, jest empatyczny i tolerancyjny
- dostrzega tradycje kulturowe, rodzinne, lokalne i narodowe
- jest osobą otwartą na świat, przygotowaną do odpowiedzialnego pełnienia różnorodnych ról w społeczeństwie
- posiada poczucie własnej wartości oraz dokonuje adekwatnej samooceny
- jest wrażliwy na potrzeby innych ludzi, chętnie niesie im pomoc
TECHNIKUM HOTELARSKO-GASTRONOMICZNE
Technik hotelarstwa posiada umiejętności dotyczące:
- przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego
- zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej
- organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych, turystycznych i rekreacyjnych
- wyposażenia i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych
- prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego
- współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich
Technik organizacji usług gastronomicznych potrafi:
- fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę
- organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. "outside catering" (imprezy cateringowe)
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe
- organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie, formy dowożenia posiłków itp.
- korzystać z gastronomicznego i audiowizualnego wyposażenia technicznego oraz innych urządzeń technicznych pozwalających na kompleksową obsługę
- projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych oraz ich wyposażenie
- kalkulować koszty organizacji i obsługi imprez oraz rozliczać usługi gastronomiczne
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
Do zadań kucharza małej gastronomii należy:
- nabycie umiejętności związanych z organizowaniem stanowiska pracy oraz przygotowaniem typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych
- poznanie zasad prawidłowego przechowywania artykułów spożywczych, półproduktów i wyrobów gotowych
- zaznajomienie z zasadami racjonalnego żywienia
- zapoznanie z wyposażeniem zakładów gastronomicznych
- przestrzeganie przepisów BHP
- pozyskanie umiejętności prowadzenia uproszczonej rachunkowości i szukania atrakcyjnego zatrudnienia
Klasy wielozawodowe
W klasach wielozawodowych młodzież odbywa kształcenie z przedmiotów ogólnych, a kształcenie zawodowe na kursach dokształcania zawodowego w każdym roku nauki w ramach zajęć praktycznych w zakładach pracy, jako pracownicy młodociani. W ramach współpracy kształcenia zawodowego w Zasadniczej Szkole Zawodowej współpracujemy z następującymi zakładami pracy:
- auto-serwis
- spółdzielnia handlowo-produkcyjna
- piekarnia
- salon fryzjerski
- auto–naprawa
- usługi transportowe
- naprawa sprzętu RTV
- usługi budowlane
- zakład stolarski
- zakład kowalski
- zakład usług mechanicznych
- Zakład Gospodarki Komunalnej
|
Pełna prezentacja szkoły pojawi się po zatwierdzeniu oferty przedstawionej szkole.
Jeżeli szkoła nie otrzymała oferty, prosimy o kontakt:
zmiany@szkolnictwo.pl
Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:
X
TO JEST ROBOCZA PREZENTACJA JEDNOSTKI!
Zapraszamy jednostkę edukacyjną do współpracy.
Wypełnij formularz >>>
Od 20tu lat najpopularniejszy i największy
informator branży edukacyjnej
- przedszkola, szkoły, uczelnie -kolonie, zielone szkoły - inne jednostki
|
OKS www.szkolnictwo.pl e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl - ponad 1,5mln użytkowników/mies.
|
Zarejestruj się lub zaloguj, aby mieć pełny dostęp do informatora o szkołach.
Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").
|
|
|